De mens in zijn element
De flow hebben of in je element zijn, we willen het allemaal ervaren en het liefst op ieder moment van de dag. Wist jij al dat in je element zijn een heel oud begrip is en een van de fundamenten onder astrologie is? Ik laat het je zien in dit artikel.
Wat raakt je?
Het gevoel helemaal in je element te zitten. Alles lukt, alles werkt en iedereen heeft een flow met je. We hebben het allemaal (hopelijk) regelmatig. Maar wat is dat eigenlijk, jouw element? Wat kenmerkt jouw benadering van situaties en van anderen?
Hoe komt het dat de ene persoon lekker met jou resoneert en de ander niet? Hoe ga ik er vervolgens mee om als ik eenmaal ontdekt heb hoe een ander (en ikzelf) in elkaar steekt?
Dit blog geeft een eerste indruk en verklaart ‘jouw element’ aan de hand van de kwaliteiten die daarin verborgen liggen.
De elementen
Je hebt er vast wel van gehoord, de vier elementen. Aarde, water, vuur en lucht. En de daarbij horende typeringen en uitdrukkingen: een aardig mens, vurigheid, warmbloedigheid, de koude kikker, het luchtig opvatten, stille wateren diepe gronden, goed geaard zijn, etc.
Bij al die uitdrukkingen hebben we een beeld, een idee en vaak ook nog wel een voorbeeld in onze omgeving. Maar laten we de spade eens wat dieper de grond in trappen en onderzoeken wat nu eigenlijk deze vier elementen kenmerkt.
De oorsprong: elementaire kwaliteiten
Het denken over de samenstelling van de mens in al zijn kwaliteiten baseer ik graag op zo oud mogelijke bronnen. Astrologie doet dat en diverse schrijvers hebben dat helder verwoord. Ik geef je een schets.
De introductie van de elementaire kwaliteiten, zes in totaal, die de grondslag vormen van de hiervoor al genoemde vier elementen. Deze elementaire kwaliteiten zijn opgebouwd uit steeds twee tegengestelden (dualiteiten):
De eerste dualiteit is die tussen ‘warm’ en ‘koud’ als kwaliteiten. Warm herken je in de persoon die contact maakt met je en immer voorwaarts wil bewegen in situaties (actiegericht). Koud als degene die ontvankelijk is voor contact zonder zelf de ander te benaderen (gereserveerd) en liefst een pas op de plaats maakt voor verder te gaan (reflectie).
De tweede dualiteit is die tussen ‘droog’ en ‘vochtig’. Vochtig is herkenbaar in degene die zowel luistert naar jou en open staat voor je maar zelf ook contact met je maakt. Droog is het tegenovergestelde daarvan en zo’n persoon bevindt zich het liefste in isolement van een ander en maakt vooral geen contact.
Iedereen heeft kwaliteiten en kan ze herkennen
De vier elementaire en elkaar tegenstellende kwaliteiten vormen voor heel veel persoonlijkheidstyperingen een basis. Kwalificaties zoals introvert – extravert, mens – taakgericht, ordelijk – chaotisch, etc. vinden er hun beginpunt.
De kern van deze vier (en de nog ontbrekende twee) elementaire kwaliteiten voert echter heel ver terug en komt voort uit de overlevering van oude volkeren. Die wisten op deze praktische wijze al het verschil te duiden tussen hoe mensen omgaan met elkaar en met dat wat er om hen heen gebeurt.
Het is daarom belangrijke kennis waar veelal nu nog gebruik van gemaakt wordt. En die bovendien zonder al te veel moeilijkheid te herkennen is in de praktijk. Ook niet onbelangrijk!
Het vraagt niet meer dan goed te kijken en te luisteren naar de ander: koud of warm en vochtig of droog? En vervolgens naar je gevoel te luisteren. Iedereen kan het!
Kenschets van de elementen in de praktijk
Wordt het dan niet ingewikkelder? Niet echt. Wel is het zo dat je nooit een zuiver warm of koud type bent. De figuur hierboven geeft het al aan. En dan komen de vier eerder genoemde elementen (aarde, water, lucht en vuur) weer terug.
Enige praktijk voorbeelden (overdreven stereotypes eigenlijk) maken één en ander duidelijker:
Vuur (= warm en droog)
De stereotype kenschets van geïsoleerde actie zonder vertraging en de baas zijn zonder inspraak. Focussen, prioriteiten stellen, nu, actie, ‘my way or the highway’ is het jargon hierbij.
Aarde (= koud en droog)
Eerst een pas op de plaats voor de actie. Een rustige en gedegen analyse van feiten, een gebed zonder einde? Plannen, structuren, ordenen, evalueren, ‘fact-based management’ behoort tot de taal en gewoonte.
Water (= koud en vochtig)
Eerst een gevoelsmatige indruk krijgen voordat er actie komt. Vanuit de stilte komt het contact tot stand, maar komt er ook enige beweging? Onder de ijsberg opereren, nivelleren, troost, een luisterend oor, rust, ‘om de hete brij heen draaien’ behoren tot het arsenaal.
Lucht (= warm en vochtig)
Anderen betrekken en direct tot actie overgaan, deze verkoper krijgt alles ‘verkocht’. Prettig in de omgang ongetwijfeld, maar leiden woorden ook tot daden? Hoge energie, aftasten, verkennen en communicatie in elke vorm, ‘c’est le ton qui fait la musique’ is wat er bij hoort.
Wat kan ik er mee?
Probeer de verschillende types maar eens te herkennen en kijk vooral hoe jij er zelf op reageert. Het zegt je veel over jezelf en waar jij je in je ‘element’ voelt. Omgekeerd ervaar je in het contact wellicht ook druk of stress, een goede aanwijzing dat er confrontaties gaande zijn met jouw elementaire kwaliteiten.
Jij zelf hebt altijd iets van alle vier in je en kunt deze maar beter ook waarderen en koesteren. Toch springen er vast een of twee uit die jou het meest liggen. Kwaliteiten die jou geen moeite kosten en die je energie geven. Maak die tot jouw speerpunten, ontwikkel deze kwaliteiten en excelleer erin. Het levert je het meeste op en maakt je het meest vrolijk.
Recent Posts
See AllOnlangs mocht ik een interview geven voor Vitalogie Magazine. Onderstaand heb ik het artikel in PDF weergegeven. Wil jij meer weten over...
Comentarios